Veelgestelde Vragen

De lessen

Hoe lang duurt een rijles?

Onze lessen duren 50 minuten. Wel worden ze meestal in blokken van 2 lessen (100 minuten) gereden.

Wanneer kan ik beginnen met de lessen?

Wij hebben geen wachtlijst. Een week na aanmelding kun je al beginnen.

Kan ik ergens anders opgehaald of gebracht worden dan thuis?

Ja, dat kan. Je kan bijvoorbeeld van je werk, school of van het station opgehaald of gebracht worden. Geef dit dan wel tijdig aan tijdens het maken van de afspraak, en de afstand moet natuurlijk ook niet al te ver zijn.

Kan ik op elk moment een rijles afzeggen?

Rijlessen dienen altijd min. 24 uur van te voren te worden afgezegd, anders zijn wij genoodzaakt de les door te berekenen.

Kan ik een op tijd afgezegde les nog inhalen?

Ja, dat is mogelijk.

Heb ik elke les dezelfde instructeur en hetzelfde voertuig?

Ja, bij onze rijschool heb je altijd dezelfde instructeur en voertuig en met dat voertuig ga je ook het praktijkexamen afleggen.

Kan ik op mijn eigen tempo lessen?

Je kunt zelf bepalen hoeveel lessen je per week wilt nemen en hoelang je over de hele rijopleiding wilt doen. Wij adviseren wel om in ieder geval minimaal 2 á 3 lessen per week te rijden.

Is het nodig dat de rijlessen vooraf betaald worden?

Het makkelijkste is om elke keer aan het einde van de rijles te betalen voor hetgeen dat is afgenomen en bij de aanvraag van het praktijkexamen het examengeld te betalen. Als je voor een pakket hebt gekozen dan is het tevens mogelijk om in termijnen te betalen (zonder rente), dit kan in overleg met de instructeur.

Kan ik ook zonder voldoende resultaat voor het theorie examen beginnen met rijlessen?

Ja dat kan. Tijdens de rijlessen krijg je ook de theorieregels uitgelegd van je rijinstructeur. Op deze manier begrijp je de theorie tijdens het leren ook beter en kun je tijdens de praktijklessen de regels beter toepassen.

Hoe oud moet ik zijn om met de rijlessen te beginnen?

Dit kan zodra je 16,5 jaar bent.

Ik heb al lessen gehad bij een andere rijschool, kan ik dan alsnog bij Rijschool X-tra komen?

Ja, dat kan. Je kunt dan een pakket nemen of je kunt kiezen uit losse lessen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Een gemiddelde leerling heeft tussen de 35 en 45 lessen nodig.

Ik ben bij een andere rijschool gezakt voor mijn praktijkexamen, kan ik dan alsnog bij jullie terecht?

Ja, je komt dan in aanmerking voor een herexamenpakket. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor losse lessen.

Geven jullie ook ’s avonds en in het weekend rijles?

Ook ’s avonds en op zaterdag is het mogelijk om bij rijschool X-tra te lessen. De rijlessen worden in overleg tussen jou en je rijinstructeur ingepland. Of je kunt lessen wanneer jou het beste uitkomt.

Examens

Hoe ziet het theorie examen eruit?

Het examen bestaat uit 2 onderdelen:

– 25 vragen over gevaarherkenning

– 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht

De vragen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen en open vragen. Het examen duurt ongeveer 3 kwartier, inclusief de toelichting.

Wanneer ben ik geslaagd voor het theorie examen?

Als je van de gevaarherkenning tenminste 12 vragen goed hebt en van de verkeersregels en verkeersinzicht je tenminste 35 vragen goed hebt beantwoord.

Wat moet ik meenemen naar het theorie examen?

Voordat je aan het examen mag deelnemen moet je een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs overhandigen. Kun je dit niet, of ben je niet op tijd aanwezig (+/- een half uur van te voren) dan kun je niet deelnemen aan het examen. Het examengeld krijg je dan ook niet terug.

Hoe lang is de uitslag van het theorie examen geldig?

Het theorie certificaat is 18 maanden geldig.

Wat is een TTT?

TTT staat voor tussen tijdse toets. Dit is een proefexamen dat afgenomen wordt door een examinator van het C.B.R. Hier kun je niet voor zakken of slagen, maar doordat je op deze manier kennis maakt met het rijden met een examinator vergroot dit je kans om te slagen voor het echte examen. Bovendien kun je tijdens je TTT een vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres voor je eerste examen.

Wat moet ik doen nadat ik geslaagd ben voor mijn praktijkexamen?

Na je examen stuurt de examinator je gegevens per email naar het hoofdkantoor van het C.B.R. van daar uit gaat het na goedkeuring naar de gemeente waar je bent ingeschreven. De dag na je examen kun je naar het gemeentehuis met je legitimatiebewijs, een recente pasfoto en geld. De kosten voor het maken van je rijbewijs liggen meestal rond de € 35,00. Na ongeveer 5 werkdagen ligt het rijbewijs voor je klaar.

Overige vragen

Hoe werkt het machtigen met DigiD?

Voordat wij jouw TTT of Praktijkexamen kunnen aanvragen moet je daar eerst toestemming voor geven. Dit doe je door te machtigen. Als je al in het bezit bent van een DigiD kun je ons hier machtigen. Heb je nog geen DigiD, dan kun je deze hier aanvragen.

Wat is jullie rijschoolnummer?

2431H8